Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket tungt konstaterar Stål

Annons

I går kom nästa stora varsel, IBM stänger i Ludvika och 23 IT-tekniker blir arbetslösa.

Kommunalrådet Roger Stål befarar att det kommer mer, exempelvis hos underleverantörerna till Siemens.

- Jag tror inte att IBM haft så många underleverantörer, men det vet jag att Siemens har. Och det oroar. Vi kan hoppas att det inte kommer varsel, men om underleverantörer inte återbesätter vakanta tjänster, så minskar ändå arbetsmarknaden.

- Svenska IBM-chefen förklarade för mig att de i framtiden ska köra på distans. Det är svårt för mig att bedöma vad de 25 som drabbas har för arbetsmarknad i Ludvika. Det blir svårt i Ludvika att suga upp 25 IT-tekniker, däremot finns det nog en del IT-jobb i regionen Falun-Borlänge-Ludvika, säger Stål.

- Bland Siemens personal hittar nog flera jobb hos Seco och Atlas Copco i Fagersta eller i Nyhammar som alla går bra.

- Men för vår kommun känns inte detta bra. Det är oerhört tungt nu, säger Stål.

Roger Stål har för dagen ingen handlingsplan klar.

- Jag går och funderar över om vi ska begära en statlig insats, för 15 år sedan åkte man till regeringen och fick med sig ett paket, men den tiden är förbi. Vi markerade redan när tvätten i Fredriksberg lades ned att vi behövde statlig hjälp, säger Stål som diskuterat läget med riksdagsman Per Erik Granström (s) och region Dalarna.

- Vi förbereder oss för att kräva extra arbetsmarknadsinsatser. Sedan känns det tungt att staten inte släpper loss så att vi kommer i gång med forskarbyn.

- Det är viktigt att staten ser till att där vi har konkreta idéer som inom forskningen, Filmberget och turismen, att vi kommer ifrån diskussionsstadiet, säger Stål.

Roger Stål vill också få i gång en vidgad dialog med näringslivet så att man tillsammans kan vaska fram nya idéer.

- Det finns trots allt en hel del företag som är lyckosamma.

- Jag tror att det är dags att vi går utanför vårt företagarråd och tillsammans sätter oss ned för att diskutera och hitta nya infallsvinklar, säger Stål som tycker att det är dags att regionsamarbetet tillsammans med Falun och Borlänge resulterar i etableringar i Ludvika.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons