Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket tro och lite vetande

Annons

Svar till "Staten behandlar oss som barn".

Staten behandlar oss som små barn som inte vet sitt eget bästa skriver Frida Simon och Jakob Hilding. Hela deras inlägg andas mycket tro och lite vetande. De kommer dragande med det vanliga påståendet att i länder där man kan köpa öl, vin och sprit i vanliga butiker, utan statligt förmynderi och skyhöga skatter, där fungerar det alldeles utmärkt.

Sanningen är ju i stället den att t ex Frankrike har betydligt högre alkoholskador än vi har i Sverige trots att det heter att där kan man minsann sköta alkoholen på ett sunt sätt. Och hur det står till med rattfylleriet i dessa länder kan man med fog fråga sig.

Skulle vi följa Fridas och Jakobs råd och slopa försäljningsmonopolet, sänka skatterna och sälja vin och sprit i vanliga butiker skulle vi få en våldsam ökning av den redan allt för höga konsumtionen. Det är nämligen en absolut sanning att ökad tillgänglighet och lägre priser får den effekten.

Visserligen skulle många klara av att sköta sin konsumtion även då, men en avsevärt stor minoritet klarar inte att sköta sin konsumtion i ett samhälle där alkoholen i det närmaste flödar fritt.

Av solidaritet med dessa bör enligt min mening de som kan "sköta spriten" ställa upp på de restriktioner som försäljningmonopol och höga skatter innebär.

I dag dricker vi alkohol på ett annat sätt, det är vanligare att man dricker vin till maten än en flaska sprit till helgen skriver Frida och Simon. Detta är dock en sanning med modifikation. Visserligen har många anammat de kontinentala dryckesvanorna men vi har samtidigt kvar vanorna som är karateristiska här i det så kallade brännvinsbältet.

Jag tvivlar på att Frida och Simon vet hur illa det är ställt. Var tredje säng på våra sjukhus upptas av alkoholrelaterade sjuk-domar, varje dag kör 16000 rattfulla på våra vägar, 200000 barn lever i familjer där en eller båda vårdnadshavarna är missbrukare och den största rekryteringen av alkoholister sker för närvarande från åldersgruppen 25-30 år.

Alkoholen är för dyr för samhället. Försiktiga beräkningar ger vid handen att alkoholen kostar samhället 160 miljarder kronor och att i ett sådant läge föreslå att vi ska slopa monopolet är synnerligen naivt.

HANS LINDGREN IOGT-NTO BORLÄNGE

Mer läsning

Annons