Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket transfett i vegetarisk pytt

Annons

Nya analyser visar att du blir lika tjock av mörk choklad som av ljus eller vit.

Och mängden onyttigt transfett i vegetarisk pytt i panna förvånar.

Matindustrin kritiseras ofta för höga halter transfetter (härdat fett) i snabbmat och halv- eller helfabrikat. Transfetter förlänger matens hållbarhet, men höjer också det onda kolesterolet i kroppen _ vilket kan ge hjärt- och kärlsjukdomar.

Livsmedelsverket analyserar årligen nya livsmedel som bland annat läggs i den internetbaserade kundtjänsten Sök näringsinnehåll i mat. Nu har 38 nya livsmedel lagts in i tjänsten.

I årets upplaga, där maten köpts in 2005, ingår frusen vegetarisk pytt i panna från Nutana. Fetthalten ligger på 3,6 procent. Men verket förvånas av att hela 25 procent av det var transfett _ vilket inte står på innehållsförteckningen.

TT: Borde det inte det?

Andra vegetariska färdigrätter i testet visade sig ha bättre fettsammansättning och ganska höga halter folsyra. Halterna av mineraler varierade dock kraftigt.

Också rostad lök har testats, från Eldorado och Toro. Även dessa produkter hade höga halter transfett.

Möjligen får verket också landets älskare av mörk choklad att rycka till. Även tolv olika märken mörk choklad, samt tre vardera av mjölkchoklad och vit choklad analyseras. Och i energivärde får mörk choklad bara knappt stryk av vit.

TT

Mer läsning

Annons