Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket snack och lite verkstad

Annons

Jag frågade Nils Gossas (mp) när han var på krogen senast. Det var mycket länge sedan blev svaret. Hur kan man då vara så tvärsäker på en verklighet, som man inte satt sin fot i?

Krogen är en inkörsport till alkoholism var ett annat tvär-säkert påstående från trion (mp), (v) och (kd).

Jag har pratat med vårdare och arbetsledare, som vittnar om att dessa människor generellt inte har råd med täta krogbesök utan grundlagt sitt begär i unga år och sedan fortsätter med hembränt och billig smuggelsprit och diverse farliga blandningar.

Genbaserat påbrå ökar risken för alkoholism. På krogen serveras alkohol under ordnade former, och gäster, som visar tecken på ökad berusning ska nekas.

Jag pekade i mitt anförande på de verkligt stora problemen i samhället vad gäller alkohol och droger, nämligen det allt större bruket av berusningsmedel bland våra ungdomar i grund-skolan. När mellanölet släpptes fritt 1967 startade den stora alkohollavinen.

Men i dag står vi inför en ännu tuffare kamp mot en flora av droger och alkodrycker, som breder ut sig i allt yngre åldrar.

Polisen vittnar om det alltmer utbredda bruket av lugnande medicin i kombination med alkohol hos våra ungdomar, en ny inkörsport till ökat drog-beroende.

Folkpartiet fick med kampen mot detta i det alkohol- och drogpolitiska programmet.

Nya former av faror kräver nya åtgärder.

Samhället måste nu satsa än mer resurser på information, upplysning och dialog med för-äldrarna, ungdomarna, skolan och föreningslivet.

Tidiga upptäckter och åtgärder är basen i kampen mot nedbrytande krafter och faror som lurar. Cozmos satsningar på dans och kul utan alkohol är värd allt stöd.

Vi måste också fortsätta påtryckningarna för att få hit närpoliserna igen. De är synnerligen värdefulla i det förebygg-ande jobbet ute på fältet.

Kampen mot missbruk av alkohol och andra droger är evig. Därför måste vi i Borlänge alltid ha råd med att stödja de krafter, som arbetar förebygg-ande och för drogfria alternativ.

Det var väl det här debatten skulle handlat om. Men det var tydligen viktigare med happy hour.

Bruno Blomquist

Oppositionsråd

Folkpartiet Liberalerna

Mer läsning

Annons