Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket sämre kvalitet på julborden

Annons

Under en dag i december gjorde miljökontoret oanmälda besök hos 17 restauranger och andra verksamheter i kommunen som erbjöd julbord eller jultallrik.

Fem av verksamheterna hade stängt den aktuella dagen medan två andra vägrade lämna ut julmat av olika skäl.

Hos resterande tio verksamheter togs stickprov på livsmedel som skickades för mikrobiologisk analys.

Resultatet visar att det bara var Bolanche och Borlänge Värdshus som klarade sig utan anmärkningar.

Av totalt 40 livsmedelsprover fick 30 bedömningen tjänligt.

Resterande tio fick bedömningen tjänligt med anmärkning. Det handlade i de flesta fall om gravad lax och julskinka.

Tjänligt med anmärkning innebär att en eller flera av de undersökta bakterie- och svamptyperna visar för höga antal.

Livsmedlet är inte farligt att förtära men kvaliteten är påverkad.

Vanliga orsaker är bristfällig hygien, felaktig förvaring, dåliga råvaror eller för gamla livsmedel.

Resultatet är mycket sämre än tidigare år.

Trots att miljökontoret under hösten informerade verksamheterna om regler kring bufféservering.

Enligt miljökontoret visar resultatet hur viktigt det är att hålla en hög hygien och rätt förvaringstemperatur på livsmedlen hela vägen fram till kunden.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons