Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket jobb inför SM i skidorientering

Annons

Under helgen avgörs SM i skidorientering i Bäsna. På fredag, mellan klockan 11 och 14, hålls långdistanstävlingen, och då kommer skidåkarna att bli tvungna att passera både järnvägen och länsvägen i området kring Bäsna.

För att trygga säkerheten kommer det att finnas två vakter vid var och en av de två passagerna över länsvägen, och vid järnvägen kommer personal från Banverket att hålla koll.

-Banverket har koll på när tågen kommer. Då stoppas åkarna, och en funktionär tar tid på hur länge de blir stående, så att denna tid kan dras ifrån när de tävlande gått i mål, förklarar Ulf Löfgren, tävlingsledare.

Samtidigt kommer åkarnas kartor att täckas över medan de väntar på att få passera järnvägen, så att de inte kan dra fördel av pausen för att studera kartan i lugn och ro.

Vid de två platser där åkarna korsar länsvägen kommer vakter, som stoppar trafiken, att finnas utplacerade. Arrangörerna har också fått tillstånd att sänka hastigheten från 70 till 50 kilometer i timmen på ett av vägavsnitten. Dessutom kommer varningsskyltar att sättas upp. Det har varit några intensiva veckor för arrangörerna från Kvarnsvedens GoIF OK.

De många milen spår har preparerats med skotrar, och under gårdagen skedde en sista "finputsning" av spåren samt utplacering av kontroller. De allra sista förberedelserna sker i dag på morgonen. Då placeras bland annat det elektroniska systemet vid kontrollerna ut. Dessutom kommer ett snölager att läggas ut på de platser där åkarna passerar vägen och järnvägen.

- Det har varit väldigt stimulerande att jobba med det här, och nu får vi snart skörda frukterna av allt arbete, säger Ola Mopers, banläggare.

Under lördagen och söndagen kommer det förutom själva SM-tävlingara även att erbjudas "publiktävlingar", där alla som vill får delta.

JOHANNES TÅNGEBERG

Mer läsning

Annons