Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket glädje, lite sorg

Annons

Det är studentlunch i Lugnetgymnasiets matsal. Vid två av borden sitter elever och lärare från gymnasiesärskolas omsorgs- och mediaprogram. För fyra år sedan startade gymnasiesärskolan och nu är det dags för den första kullen att ta studenten.

Johan Huss Carlsson och Anna Westman är klasskamrater på omsorgsprogrammet. De har känt varandra länge, eller åtminstone känt till varandra länge. Möttes gjorde de i Britsarvsskolans matsal någon gång under högstadietiden när Johan bus-retades med Anna för att hon hade tandställning. Känslorna de har för varandra i dag är av ett betydligt varmare och vänligare slag.

Efter fyra år är de nu redo att ta studenten. De är båda nöjda med sin utbildning och kamratskapen på skolan.

- Och vi har världens bästa och roligaste lärare, säger Anna.

Förutom kärnämnena matte, svenska och engelska har de fått lära sig laga mat, städa och använda tvättmaskin, bland annat.

- Det handlar om att lära sig vara självständig, säger Johan.

De har också haft mycket paraktik ute på olika arbetsplatser. Anna har varit i förskolan, kyrkan och på en pizzeria. Johan har jobbat på Hemköp Svalan och kommer att fortsätta göra det. Anna däremot vet inte riktigt vad hon ska jobba med i framtiden, men drömmen är att få praktikjobba på någon förskola.

Daniel Andersson, Marcus Engman och Christoffer Sonnentheil är nybakade studenter från mediaprogrammet.

- Vi har filmat och gjort olika radioprogram om påsken, olika artister och yrkesgrupper, berättar Daniel.

Klockan 12.45 i dag sparkas de som första klass ut ur gymnasiesärskolan till vuxenlivet. Det är med dubbla känslor:

- Det är både kul och sorgligt. Kul för att man går ut i livet, sorgligt för att men inte kommer att få träffa kompisarna i skolan, säger Daniel.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons