Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket droger bland Säters unga

Annons

Det finns en hel del droger i omlopp bland ungdomar i Säter och då inte bara alkohol utan också narkotika, bland annat rohypnol.
Det framkom vid den breda diskussion som fördes vid veckans sammanträde i kommunstyrelsen i Säter där förutom kommunstyrelsen även företrädare för socialkontoret, barn- och utbildningsnämnden, det lokala brottsförebyggande rådet, samt Stig Brunell från polisen, deltog.
Mötet föranleddes av det brev kommunen skickade i slutet av augusti till polismyndigheten i Dalarna om ”stök på stan” främst under kvällar.
Stig Brunell redogjorde för polisens situation i området Borlänge-Säter-Gagnef. Att det är problem med bemanningen står utom allt tvivel.
– Av elva utlovade poliser till utredningssidan har det ännu inte kommit en enda, fick vi bland annat veta, säger Säters kommunalråd Sven-Gunnar Håkansson (c).
Än en gång redovisades statistik på brottslighet där det under årets tio första månader skedde 918 brott inom Säters kommun jämfört med 931 motsvarande period 2003.
Det är inte säkert att det är färre brott än tidigare, folk kanske tycker att det är ingen idé att anmäla då det i alla fall inte händer något. Eftersom de inte finns poliser som utreder kommer snabbt brevet om att ärendet avskrivits.
Brunell gav besked om att polispatrullerna har instruktioner om att besöka Säters kommun varje dygn och i praktiken innebär det tre besök per dygn.
Mycket av de brott som sker är kopplade till användning av droger.
– Inte minst gäller det de oroligheter som finns på stan, säger Sven-Gunnar Håkansson.
Med tanke på ökat alkoholanvändande, både hos pojkar och flickor, tycker han att det kanske är dags för kommunen att ha en alkoholsamordnare.
– Vi ska se om vi kan samla ihop medel från olika håll så vi kan skaffa en alkoholsamordnare, säger han.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons