Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket datum och lite vård

Annons

Under senare år har jag förmanat mig själv att inte tro alltför mycket på vad politikerna lovar inför ett val. Men ändå har jag ofta låtit mig luras.

All politik borde naturligtvis vara av hög moralisk kvalité, som tar avstånd från lögner, halvsanningar och förnedring av motståndarpartier.

Tyvärr är verkligheten en annan. Så se upp hela valmanskåren nu när valrörelsen åter skjuter fart.

Låt oss hoppas på hederliga och nyanserade valrörelsen för 2006, i media och naturligtvis också på Hökartorget i Hedemora de närmaste två åren.

Landstingsmannen Jan Burell redogör nyligen i en välskriven och måttfull insändare i denna tidning, att målet är att korta köerna till sjukvården.

Bra! Men redan före valet i september 2002 skrev landstingsrådet Alf Johansson i en debattartikel att "före utgången av år 2004 ska befolkningen kunna få ett besök i närsjukvården inom åtta timmar, läkarbedömning inom sju dagar och specialistbehandling inom tre månader".

"Stafetterna ska också bort", skrev Alf Johansson.

Men dessa löften gavs som sagt före valet 2002. Köerna har nu kortats en del, men fortfarande lider 15 000 olycksdrabbade personer i Dalarna, månad efter månad, i väntan på operation.

För en tid sedan kunde väntetiden vara någon vecka hos läkare på Hedemora vårdcentral, och Johanssons stafetter har Hovranpatienterna sett nog av. Nytt besök, ny läkare, nya teorier om botande av sjukdomar.

Landstingsrådet Ingalill Persson säger i en tidningsintervju, "att landstinget ska jobba hårt för att införa en vårdgaranti den 1 november 2005". Ytterligare ett datum att inte tro på.

Det är tragiskt att sjukvårdspolitiker inför allmänna val lovar sjuka människor förbättringar i en omfattning, som inte kan uppfyllas.

Gemene man måste tro, att det är landstingsrådens eget parti och den egna välfärden som kommer i första rummet, och inte patienterna.

Ett modernt och ofta använt ord är "att kränkas". Ordet är släkt med det tyska ordet krank, som alla vet betyder sjuk.

Visst kan det vara roligt och spännande att höra på gnabbet partierna emellan i en valrörelse. Men väljarna får ta sig i akt för att bli kränkta och till och med sjuka, om de inte med ett leende på läpparna misstror ett alltför löftesrikt valbudskap.

ARNE A. JANSSON

Mer läsning

Annons