Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mutmisstänkt polis tidigare dömd

Annons

Kommissarien i Stockholm som misstänks för grovt mutbrott har tidigare granskats för flera brott tillsammans med sin förre kollega, Olle Liljegren.

Han har också dömts för misshandel.

I januari 1999 åtalades de båda polismännen för flera brott i samband med ett brutalt ingripande mot tre ungdomar två år tidigare. Den i dag mutmisstänkte kommissarien och Olle Liljegren åkte i november 1997 i en civil polisbil på Grimstagatan i Vällingby i Stockholm. De blev omkörda av en annan bil med tre ungdomar.

Poliserna ansåg att bilen körde alldeles för fort och försökte stoppa dem. Efter fem minuters biljakt i Hässelby lyckades poliserna få stopp på bilen. Kommissarien, som då var polisinspektör, misstänktes för att ha uppträtt onödigt brutalt vid gripandet av männen. En av ungdomarna fick bland annat en pistol riktad mot sin nacke.

Kommissarien åtalades för misshandel, olaga hot, övergrepp i rättssak samt skadegörelse. Olle Liljegren åtalades för skadegörelse. Tingsrätten frikände de båda poliserna men senare dömdes kommissarien av hovrätten till böter för misshandel.

Chefsåklagare Björn Ericson, som i dag är förundersökningsledare i mututredningen mot kommissarien, vill inte kommentera domen.

Kommissarien greps för en dryg vecka sedan misstänkt för bland annat mutbrott men släpptes efter några dagar. Han misstänks alltjämt för att i sitt arbete vid länskriminalen i Stockholm ha tagit emot pengar av en 37-årig man som är efterlyst för bedrägerier utomlands och som nu misstänks för bestickning.

Olle Liljegren var fram till juni i fjol kommissarie vid länskriminalen i Stockholm. Han avskedades då sedan han av Högsta domstolen dömts till villkorlig dom för vapenbrott och tjänstefel.

I förra veckan delgavs han misstanke om nya brott, grovt tjänstefel och grovt vapenbrott. Det gäller sex olika ärenden där Liljegren misstänks ha mörkat uppgifter om informatörer som han samarbetat med för andra poliser och för advokater, åklagare och domstolar.

TT

Mer läsning

Annons