Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mutåtalad chef friad av tingsrätten

Annons

En svensk före detta chef vid ett multinationellt företag åtalades för mutbrott, sedan han tagit emot pengar av en underleverantör. Men på onsdagen friades mannen av Varbergs tingsrätt.

Mannen fick 140|000 kronor från underleverantören till sitt personliga konto i Hongkong. Han polisanmäldes av sin arbetsgivare för fyra år sedan, och miste samtidigt sitt chefsjobb, skriver Metro.

Åtalet väcktes av en åklagare vid riksenheten mot korruption. Men tingsrätten fann invändningar. För det första är ett sådant mutbrott inte straffbart i Schweiz, där mannen bodde när pengarna kom till hans konto. För att en svensk medborgare ska dömas för brott i utlandet, krävs att brottet är straffbart i båda länderna.

För det andra anser tingsrätten att den åtalade inte kan dömas, eftersom han inte befann sig i Hongkong när inbetalningen gjordes. Att han kunde ta ut pengarna direkt via internet, eller med ett bankkort, anses inte spela någon roll.

Rätten var dock inte enig. En nämndeman vill döma för mutbrott, trots att mannen inte var i Hongkong när pengarna kom till hans konto där.

TT

Mer läsning

Annons