Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musse - en klok jaktkamrat

Annons

Hare, rådjur eller älg, det spelar ingen roll. Karl-Inge Anderssons strävhårige tax Musse kan tackla det mesta i jaktskogen. Men bara där; den disciplinerade vovven inte så mycket som höjer på morrhåren när rådjuren skuttar förbi i andra sammanhang. Om pejlen saknas och husse inte har rätt mundering och vapen, då vet Musse att det inte är jaktdags.

- Han är så oerhört klok och det är det inte bara jag som anser, säger en stolt Karl-Inge Andersson.

Musse var knappt mer än en liten valptuss när han första gången var ute i markerna och hans eminenta talanger kunde anas. Sedan dess har han många gånger bevisat en drivinstinkt utöver det vanliga. Och ju större byten, desto bättre.

- Vid ett tillfälle skulle han driva hare. Han drev haren men blev borta en stund och till slut kom han och hade fått tag i en fyrataggare, berättar Karl-Inge Andersson.

Det finns en och annan tax i älgdrivarsvängen men inte är det många. Musse är dock ovanligt stor för sin ras och har en unik vinnarskalle när det gäller älgskogen.

Det har han bevisat flera gånger om unders husses jakter nere i Åvestbo, Fagersta.

- I höst blev det fyra älgar som jag fick skjuta efter att Musse drivit fram dem, säger Karl-Inge Andersson.

Musses goda gener börjar också bli eftertraktade. Det finns ett drygt tjog valpar efter honom och flera av dem har visat framtassarna i olika sammanhang. En av Musses döttrar, Moa från Hille i Gästrikland, ägd av Roland Oltner, är svensk mästare och dubbel gästrikemästare i drevprov.

Avelshund och jaktäss i all ära men i första hand är den lille sällskaplige fyrbeningen en god kamrat och tillgiven vän.

- Jag har aldrig haft en hund som Musse och det kommer att bli svårt den dagen han är borta, konstaterar Karl-Inge Andersson.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons