Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikstunden hotad

Annons

För två år sedan var det prat om att musikstunderna med trubaduren Dan Gidlöf skulle tas bort från Älvuddens sjukhem på grund av brist på pengar.

Den gången räddades verksamheten men nu är det dags igen.

- Studieförbundet har ringt och berättat att de inte har några pengar kvar att hjälpa oss med och det har visat sig vara svårt att få pengar från fonder, säger Berit Tillman som jobbar på sjukhemmet.

Hoppet står till kommunen men det är oklart huruvida de kommer att betala.

Bland de gamla är musikstunderna mycket uppskattade. När Dan Gidlöf tar upp sin gitarr och spelar välkända sommarlåtar börjar publiken att stampa med fötterna i takt och nynna och sjunga med. Och Dan har lika roligt han.

- Jag har hållit på med det här i 15 år och börjar känna mig som ett inventarium. Det skulle vara tråkigt för båda parter om jag inte fick vara kvar, säger han.

Och de gamla instämmer i en rungande kör:

- Jaaaa!

- Om vi inte fick ha dig här då skulle vi nog gråta en skvätt, säger en dam.

Berit Tillman menar att för många av patienterna på sjukhemmet är musiken det enda de kan tillgodogöra sig.

- Och det är ju inte bara att säga att personalen kan sjunga och spela för dem för man måste ju vara musikalisk också, säger hon.

Nu har Dan Gidlöf varit på Älvuddens sjukhem för sista gången den här säsongen. Och för pensionärerna är det bara att hoppas att han får komma tillbaka till hösten.

VICTORIA ERIKSSON

Mer läsning

Annons