Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikskolor satsar på nytt samarbete

Annons

I går tog 200 elever från tre musikskolor ton på Stora Björn. Musikens dag, som arrangemanget kallas, avslutades med en stor konsert.

- Vi vill få i gång ett samarbete musikskolorna emellan, förklarar Kjell Fredriksson, lärare vid musikskolan i Borlänge.

För första gången samarbetar musikskolorna i Borlänge, Ludvika och Smedjebacken. Idén väcktes vid en gemensam studiedag lärarna för ett par månader sedan och under terminen som gått, har eleverna fått tid att förbereda sig på respektive orter.

Ett antal utvalda låtar har övats in och i går samlades samtliga ungdomar på Stora Björn i Borlänge för generalrepetition.

- Det är första gången alla spelar tillsammans, berättar Kjell Fredriksson, som är slagverksledare vid Musikskolan i Borlänge.

De 200 eleverna delades under gårdagen in i två grupper, som fick repetera in fem-sex låtar på var sitt håll. Framåt eftermiddagen samlades sedan samtliga på Stora Björn, för att spela ihop sig i ett par gemensamma stycken.

- Och i kväll (läs måndag) ger eleverna en konsert för allmänheten. Först spelar grupperna var för sig och sedan tillsammans, berättar Kjell Fredriksson.

Syftet med samarbetet är att göra den gemensamma speldagen till en tradition. Det är ett sätt för både lärare och elever att se hur andra musikskolor arbetar. Samtidigt öppnar samarbetet för utbyten av idéer, instrument och framgångsrika arbetssätt.

Lärarna i Borlänge hoppas nu på en inbjudan till en musikdag från exempelvis grannkommunen Ludvika nästa läsår.

- Ja, eleverna tycker att det här är roligt. Att få ägna en hel dag åt musik, ge en konsert och knyta kontakter med andra ungdomar, säger Kjell Fredriksson, med tillägget att en middag bestående av pizza väntade de unga spelmännen strax innan konsert.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons