Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikskolan höjer avgivten

Annons

Trots förra höjningen av musikskoleavgiften växer kön till musikskolan. För närvarande står cirka 70 barn i kö till musikskolans grupper.

- Vi har ett rikt musikliv i Rättvik och vi ska värna om musikintresset bland ungdomar, sade Jan Dahlqvist, s, som var tveksam till barn- och utbildningsnämndens förslag om en ny höjning av musikskoleavgiften.

- Jag kommer tillbaka i frågan med en motion.

- Femtio kronor är kanske inte mycket, och visst, fler än någonsin står i kö till musikskolan trots förra höjningen med 100 kronor. Men det är så att det alltid är samma barn som inte har råd. Det går inte att jämföra med liftkort i slalombacken eller andra fritidsaktiviteter. Vi sade nej till en betydligt högre avgift med tanke på barn- och utbildningsnämnden ekonomiska situation, men vi har ändå varit med om det här förslaget, säger Anders Björkman, s.

Folkpartisten Anna Hagberg utropade förslag om gratis musikskola för alla barn.

- Tänk att låta alla barn ha samma möjlighet att få undervisning i sång och musik.

- En fantastisk möjlighet, och musiken som är en så viktig del av barnens liv, för deras utveckling.

- Vi satsar på musikarrangemangen för vuxna, men var kommer barnen in. Slopa musikskoleavgiften, sade Hagberg.

- Musiken har en särskild status i en kommun som Rättvik med stark musiktradition.

- Avgiften måste diskuteras. Jag tror inte på höjda avgifter för att finansiera musikskoleverksamheten, säger Jonny Jones, c.

Lars Wennås, fp, försvarade förslaget om höjd avgift, och skulle gärna vilja slopa avgiften helt, men det blir en omöjlig ekonomisk situation för kommunen, menade Wennås.

Jan Dahlqvist höll med om att en avgiftsfri musikskola skulle vara bra. Han försvarade en musikskola för alla.

Beslutet i kommunfullmäktige blev ändå att musikskoleavgiften höjdes, och är därmed 650 kronor per termin. Höjningen gäller från och med höstterminen.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons