Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikskola hotad

Annons

En "bov i dramat" är kostnader för gymnasieelever och särskoleelever som går i andra kommuner och svårigheten att beräkna hur mycket dessa kostnader blir i verkligheten.

Budgetramarna fastställs långt innan man vet hur många elever som kommit in på de olika utbildningarna. Och därmed vet man inte heller vad det kommer att kosta kommunen.

När bokslutet för förra året nu har blivit klart upptäcktes att underskottet för Barn- och utbildningsnämnden, Bun, blev hela 3,8 miljoner kronor. Det mesta av detta underskott är just interkommunala ersättningar som man inte kunnat förutse.

2003 blev de interkommunala ersättningarna två miljoner billigare än man räknat med. Året innan blev det också ett överskott. Då fick bun lämna tillbaka dessa pengar till kommunstyrelsen.

När bun nu står med ett underskott på 3,8 miljoner, då måste nämnden dra ned på annat eftersom den måste hålla budget.

- Vi vill få till möjligheter att spara anslagen från år till år, så att vi får en reserv för de variationer som alltid uppstår för dessa kostnader, säger skolchefen Stefan Linde efter torsdagens sammanträde med Bun.

Buns ordförande, Arne Bogghed, håller med.

- I nämnden var vi helt över-ens om att hos fullmäktige begära en omprövning av budgetramarna och att vi ska få anslagsspara när det gäller de interkommunala ersättningarna, säger han.

Vid nästa sammanträde med nämnden ska den diskutera budgeten för nästa år på allvar.

- Får vi inte mer pengar så klarar vi inte att spara genom "ost-hyvelsprincipen" längre, säger Arne Bogghed.

- Då blir det frågan om nedläggningar av hela verksamheter.

För att illustrera hur illa det kan bli hade skolchefen Stefan Linde gjort en "krisplan" för 2006, alltså berättat vad som måste göras om bun inte får extrapengar för de interkommunala ersättningar som överskred budget för 2004.

Om denna krisplan måste genomföras så måste nämnden säga upp 20 tjänster inom skola och barnomsorg eller lägga ned hela musikskolan, stänga ishallen, lägga ned Nornäs skola, avveckla skidspåren, avveckla alla tre fritidsgårdarna med mera.

- I nämnden är samtliga partier 100-procentigt överens om att vi inte vill genomföra detta. Därför har vi begärt omprövning av budgetramarna inför nästa års budget, säger Buns ordförande Arne Bogghed.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons