Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musiken skadligt hög

Annons

Miljönämnden i Malung anser att 95 decibel är det högsta acceptabla ljudet som ett genomsnittsvärde och att 115 decibel är maxvärdet för korta ljudtoppar på högst en sekund.

- Blir ljudet högre är det risk för bestående hörselskador och tinnitus, säger miljöchefen Lennart Bojort i Malung.

Då han förra sommaren mätte ljudnivåerna på dansbanan där banden Barbados och Bhonus spelade så noterade han 108 decibel i genomsnitt och toppar på över 121 decibel. Således klart riskabla ljudnivåer.

- Det har också betydelse hur lång tid man exponeras för ljudet, de som går på dans varje kväll under en vecka löper större risk i dessa ljudnivåer, säger miljöchefen.

Nu föreläggs Orrskogen att ställa krav på dansbanden att de ska följa gränsvärden som nämnden satt upp efter normer från Socialstyrelsen. Orrskogen måste genomföra egna ljudmätningar och efter dansbandsveckan inkomma till nämnden med en skriftlig rapport. Miljönämnden avser också att göra egna stickprovskontroller på dansbanorna.

Svenska dansbandsveckan i Malung arrangeras under vecka 29 med dans sju kvällar i rad i Orrskogen. Ett 50-tal dansband medverkar. 30 000 besökare väntas då till parken.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons