Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musiken klingade natten lång

Annons

- Jag är helnöjd, säger stämmogeneralen Anders Andersson som är mycket glad åt att den stora musikfesten nu tycks ha blivit känd över stora delar av Europa.

Bland hemmaspelare och spelmän från olika håll i hela landet fanns dessutom holländare, bälgare och till och med engelsmän, som också har ett brinnande intresse för folkliga tongångar framförda på varierande instrument.

För på Norhyttestämman låter det av det mesta och notervärt i sammanhanget är att många dragspelare tycks har funnit sitt eldorado vid Jan Ers-gården. När tidningen besökte stämman på lördagskvällen kunde vi bland annat njuta av välkända Bränd Pers vals framförd av en spontant sammansatt dragspelsoktett med tillhörande komp på gitarrer.

- Nu är stämman etablerad och intresset verkar öka år från år. Spelmän som vill komma hit börjar höra av sig redan i januari, fortsätter Andersson som själv är musiker med förflutet från en rad dansband.

- Jag började spela med i Ove Sölvens orkester redan 1963 och sedan var jag också med i bland annat Nisse Nyréns, Kylanders och Concord med Lena. Men numera hoppar jag bara in och vikarierar om någon blir sjuk, berättar han.

Årets stämma i Norhyttan kom att följa gängse ritualer och det så kallade buskspelet kom att pågå ända fram till morgontimmarna.

- Musiken är som ett gift och spelmännen kan verkligen hålla ut. De "tutade" ända fram till femtiden på lördagsmorgonen, slutar stämmogeneralen.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons