Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musiken - en del av livet

Annons

Att utveckla musiken och låta den bli en del av sig själv. När musiken blir en del av livet, ett behov, ett sätt att uttrycka sig och växa som människa då har den nya utbildningen, folkmusik med internationell profil nått sitt huvudsyfte.

- Alla har musikintresse men eleverna behöver inte vara otroligt duktiga musiker. Det finns fler aspekter av tillvaron som tillsammans bidrar till musikalitet. Att förstå omvärlden, hitta uttryck, reflektera, se politiska och ekonomiska tendenser och att det är kulturen som är samhällets kärna. Musiken är ett verktyg att hitta sätt att hitta sig själv.

- Meningen med utbildningen är att eleverna ska bli så motiverade att de helt självmant vill suga upp all kunskap de kan, säger Jonas Holmén, programansvarig för estetiska programmet - folkmusik.

- Utbildningen är ett treårigt gymnasieprogram där musiken integreras och genomsyrar hela utbildningen. Eleverna ska stimuleras att växa som människor. Det är inte alls säkert att alla kommer att jobba med musik, men de utvecklar säkert ett nära förhållande till musiken som varar hela livet, anser Jonas Holmén.

Det är måndag och all annan undervisning har lagts åt sidan. I dag är det workshop med gästföreläsare Harald Pettersson, gycklare, folkmusiker, teatermusikant.

Eleverna fördjupar sig inom olika områden och den här gången handlar det om att vara artist, att ge av sig själv och våga ta plats.

- Fånga publiken och våga. Ni behöver inte alltid vara så bra att spela, men spela, vara artist, säger han och visar hur eleverna kan möta publiken.

- Kom över tröskeln, säger han.

När det är dags för eleverna att själva framföra låtar skruvar många på sig.

- Här är vi tillåtande, - även om det är svårt när ni har era kompisar runt omkring. Här är vi mycket snälla och tillåter och förlåter, uppmanar Harald.

Men en artist, en musiker kan vara blyg. Den här dagen handlade det om att vara artist och till exempel framträda på medeltids- marknaden i Leksand. Spela ut.

Nästa arbetsdag kan fördjupning handla om något helt annat, musik från Karibien och Afrika, visor eller barn och musik.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons