Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musiken är den röda tråden

Annons

I morgon, lördag, fyller Bengt Granstam sjuttio år.

Han är västgöte till börden, född i Öxabäck och uppväxt i Frillesås. Han tänkte bli präst som far, skrev till och med små predikningar, ägnade familjen om söndagseftermiddagarna. Fiol och pianospel kom med i bilden och som elvaåring satt han alltså vid kyrkorgeln.

Vid sjutton års ålder hade Bengt Granstam klarat sin organistexamen. Det blev Musikhögskolan i Stockholm med högre organistexamen, högre kantorsexamen och musikklärarexamen.

På nyårsdagen 1962 tillträdde han organisttjänsten i Stora Tuna kyrka och därvid blev det i nära 36 år intill pensioneringen för fem år sedan.

Bengt Granstam hör till den generation som nästan "bott" i kyrkan för jämnan, inte minst vid de stora helgerna med många gudstjänster har krävt sitt. På den punkten tackar han en tålig och förstående familj.

Utöver orgelspel och körledning har Bengt G också ägnat sig att skriva musik, arrangera och omarbeta. Många är de kyrkokörer runt om i landet som sjunger hans sånger. Inte minst vår fina folkmusik och våra härliga folkliga koraler har fått honom att hitta sköna klanger, att locka fram det veka och det milda. Här har han hämtat inspiration av forskaren på området Ernfrid Roos. i Kvarnsveden. En och annan skiva har det också blivit meritlistan, bland dem "Dalakoraler och Bröllopsmusik".

I övrigt har han levt med sin musik och med sin orgel. Han kan förresten få en liten banal visa i handen och stämma sin orgel så väl att han kan få den att låta som den skönaste psalm!

Att fråga Bengt Granstam efter andra intressen möts av ett fast konstaterande att arbetet och musiken varit hans hobby.

Det finns dock också litet vid sidan om. Denna mandatperiod är han ledamot av kommunfullmäktige för moderaterna. Tillsammans med kollegan Lars Moberg har han delat ut biblar i skolorna för Gideoniterenas räkning.

- På födelsedagen är jag inte hemma men den

som ändå vill bocka och niga kan ge en slant

till Lutherhjälpen.

INGRID THOR

Mer läsning

Annons