Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikaliska bokförare

Annons

- Föreningens huvuduppgift är att hjälpa artisterna med fakturering och administration, förklarar Janne Bäckman, som är initiativtagare tillsammans med Britt-Liz Jönsson och Annika Eriksson, orsamusik.nu.

Bakgrunden till bildandet av den ekonomiska föreningen, är att allt fler arrangörer helst ser att att artisterna fakturerar sina spelningar.

- För att kunna göra det, måste de ha ett registrerat företag. Där är där vi kommer in. Så småningom hoppas vi också kunna erbjuda artisterna hjälp med marknadsföring, förklarar Janne.

Ett syfte med föreningen är också att artisterna ska komma ifrån "svartspelningarna" där ersättningen hamnar direkt i fickan.

- I själva verket förlorar artisterna på sådana spelningar. Även om de får en slant i fickan för stunden, så är det att lura sig själv. I förlängningen blir förlusten större än den tillfälliga vinsten, till exempel genom förlorade pensionspoäng.

Verksamheten har redan startat, men fullt ut kör föreningen när den är registrerad hos Patent- och registreringsverket.

- Intresset är stort och redan innan vi börjat marknadsföra oss, har vi fem, sex medlemmar.

- Nu är inte det här en förening enbart för artister från Orsa. Här är det inga kommungränser som sätter hinder, utan alla som tar betalt för att uppträda har möjlighet att ansluta sig. Artister ska ju hålla på med det de är bra på och inte syssla med papper. En förhoppning är att det till slut ska vara så många anslutna i föreningen att en person arbetar heltid med att hålla ordning. Den ordningen kommer Annika Eriksson att hålla i nu vid starten, säger Janne Bäckman.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons