Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musik- terapi på export

Annons

Torben Stenberg har jobbat som FMT-terapeut i två år, i Gagnefs kommun. Han har även varit med att sprida intresset för metoden utomlands, bland annat på världskongressen i Oxford förra sommaren.

Under våren har han gjort täta besök i Rom för att introducera metoden där.

- Jag har haft en workshop för italienska musikterapeuter och så har jag jobbat med 20 barn, en gång i månaden. De har jämförts med 20 andra barn, i samma klasser, som inte har blivit behandlade med metoden och resultatet håller just nu på att utvärderas, berättar Torben Stenberg.

Italienarna är mycket intresserade av metoden som går ut på att stimulera funktionskapaciteten så att man bland annat får lättare att koncentrera sig och därmed även lättare att lära sig.

Utbildningsorganisationen Forifo i Rom har anmält intresse om att få organisera en påbyggnadsutbildning i FMT-metoden för diplomerade terapeuter. Och så fort några tekniska detaljer är omhändertagna är det meningen att en sådan utbildning ska kunna införas vid Forifos institut - förhoppningsvis nästa sommar.

- Eftersom det inte finns några särskolor i Italien hamnar barn med olika sorters handikapp i klasser tillsammans med "friska" barn, säger Paola Pecoraro Esperson, rektor för musikterapiutbildningen på Forifo

- Vi har inget som liknar FMT-metoden i Italien och jag tror att den skulle kunna vara lösningen på många problem.

Det är inte bara själva utbildningen de är intresserade av på Forifo utan hela paketet, med lärare och allt.

Utbildningen får ske på svenska, med italiensk tolk, och till viss del på engelska.

Torben Stenberg skulle själv gärna delta i undervisningen i Rom.

- Skulle jag bli tillfrågad så skulle det inte finnas någon tvekan. Jag har ju varit därnere rätt mycket nu och börjar känna mig hemma där, säger han.

Beslutet om huruvida projektet kan genomföras innan nästa sommar ligger just nu hos FMT-metodens upphovsman Lasse Hjelm samt hos Karlstads universitet.

VICTORIA ERIKSSON

Mer läsning

Annons