Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musik stärker motorik

Annons

Med hjälp av trummor och piano stimulerar han sina adepters kroppsliga utveckling.

- Genom att jobba med sensomotoriska processer ökar vi förutsättningarna för barnens framtida inlärning, berättar Torben, som på torsdag åker till Rom för att prata om metoden.

I somras deltog han i en veckolång världskonferens för musikterapeuter. Den genomfördes i Oxford och bland de över 100 föredragshållarna märktes Anita Granberg från Vansbro.

En svensk neuromuskulär behandlingsmetod väckte stor uppmärksamhet under konferensen.

- Särskilt italienarna blev intresserade av metoden, som är utvecklad vid Folke Bernadottehemmet i Uppsala, berättar musikterapeuten från Sifferbo.

Han förklarar att metoden används för att exempelvis bearbeta adepternas sittställningar, vilket kan förbättra deras koncentration, och handledsarbete, vilket kan motverka skrivsvårigheter.

- Med hjälp av musik lockar vi dem att utföra omedvetna handlingar. Förenklat uttryckt jobbar vi från kroppen till hjärnan och inte tvärtom. Vi arbetar med sensomotoriska processer av den typ som gör att en cyklist omedvetet håller balansen. Även om ett barn får teoretisk undervisning i cykling krävs det praktisk träning - och en del omkullkörningar - innan barnet kan cykla, säger Torben, som jobbar i skolorna i Gagnef och Falun.

En stor del av våra vanligaste handlingar styrs av sensomotoriska processer.

- Varje gång vi går genom en dörröppning kliver vi - utan att medvetet registrera det - över tröskeln för att undvika att sparka i den, förklarar han.

Processerna utvecklas när barn leker, men utvecklingen kan stimuleras med hjälp av bland annat musik. Musiken lockar till kroppslig aktivitet.

- Genom att stimulera mänskliga sinnen skapas förutsättningar för vissa aktiviteter, som i sin tur vidareutvecklar sinnena i en sensomotorisk process, vilket frigör kapacitet för annat, som skolarbete, säger Torben och tillägger att ett barn som lärt sig att gå eller cykla behärskar det under i stort sett resten av sitt liv.

Hans italienska kollegor är mycket intresserade av att få till stånd någon form av samarbetsprojekt för att kunna utbyta kunskap och erfarenhet när det gäller olika former av musikterapi.

- Jag har under hösten varit i Rom och föreläst om metoden. I morgon åker jag på nytt till Italien för att ta del av deras kunskaper på området. Förhoppningen är att det ska leda till ett gemensamt projekt som på sikt kan vara bra för barn i många länder, säger musikterapeuten.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons