Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musik rena medicinen

Annons

-Musikstunderna tillsammans innebär att vi ibland kan låta bli piller som dämpar värk och ångest, säger undersköterskan Ann Törnlind vid Skålmogården.

Hon har i snart 20 år arbetat med musik som återkommande inslag i vården av de äldre och ensamma på servicehuset.

Tillsammans med kollegan Marina Söderlind-Eriksson har hon fått en dag varannan vecka schemalagd för att ha sång och musik med lättgympa som terapi för de gamla.

-Det är inte så att vi ska underhålla de gamla, snarare tvärtom. Det är de gamla som ska sjunga och vara aktiva och det fungerar väldigt bra. Det märks att de blir både gladare och piggare, musiken stimulerar och aktiverar både kropp och tanke. Och har någon ångest och är orolig så kan en stunds musik och sång verka lugnande, säger de båda musiksköterskorna.

40 inneboende finns i Skålmogården. Alla får del av musikterapin, men ett 20-tal av de piggare är mer aktiva. De riktigt brinner för musikstunderna och gemenskapen.

Inför julen hade de övat in ett helt program. Vid en "öppsetsa", uppesittarkväll, var anhöriga inbjudna till underhållning och jultallrik.

Med Helge Håkansson, 88, som konferencier, bjöd de gamla tillsammans med sköterskorna på ett underhållningsprogram med sång, dans och en bröllopssketch.

-Det klagas ofta på vården. Men här kan vi visa att det finns bra vård också, säger Helge som är en av dem som ser till att de gamla håller igång med musikterapin.

Allsånger med julvisor, gamla örhängen som Min soldat och Lili Marlene, samt visor från bygden som Syndalsvisan och Svartåsen passerade revy.

Till Min soldat fick man även se Signe Persson, 90, i dansens virvlar med sköterskan Ulla Branäs som soldaten i uniform.

Gunnar Persson, 77, agerade präst med glimten i ögat. Han "vigde" Erik Hermansson, 83, med sjungande sköterskan Ann Törnlind:

-Tager du Erik denna Ann att älska i lust och när du har nöd?

- Jajamen, det gör jag, sa Erik...

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons