Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musik och teater är livet för Kåre

Annons

Det är roligt att sjunga. Sång är en passion jag har. Teaterproducenten och aktören Kåre Dahl gör ingen hemlighet av att han trivs både på och bredvid teaterscenen. I vår är Kåre aktuell i en roll som norrman.

Kåre Dahl, som kom till Borlänge och vd-stolen hos Beijer Bygg 1974, har länge varit en av de verkliga entusiasterna inom Borlänge Musikteater.

Engagerad med entusiasm och spelglädje i en produktion vars premiär är planerad till april nästa år. Det gäller Seniorboendet Ruggugglan. Vad författarna Åke Strömmer och Pigge Hessleman beskriver som en farsikal. Det är nedskärningarna i åldringsvården som med hjälp av vass ironi och goda aktörer ska uppmärksammas.

Dalarnas revyveteraner kommer att medverka. Kåre är producent och kommer alltså att spela norrman, kallad "Norsken" av de andra boende på Ruggugglan.

Kåre Dahl är perfekt för rollen. Han är född i Baerum utanför Oslo och bodde i drygt 20 år, fram till 1956, i Norge. I sin ungdom utbildade sig Kåre till frisör i sin mors salong. Men i motsats till sin mamma var Kåre inte inställd på att ta över salongen. Först i början av 1980-talet kom Kåre åter att ägna sig åt frisörbranschen. Då som egen företagare och frisörgrossist i Borlänge.

I stället för fortsatt arbete i salongen blev det 1956 flytt till Sverige för Kåre som hemma i Norge varit aktiv inom friidrott, brottning och handboll. Då det gäller brottning och handboll blev det en fortsättning även efter flytten till Sverige.

Kåre spelade handboll för bland andra MAI Malmö och Start i Örebro. Brottades gjorde han för Kristinehamn. Idrottandet gav mycket positivt, men även en skada som för tio år sedan gjorde sig smärtsamt påmind och en operation nödvändig.

- Jag fick en ny hjärtklaff inopererad och det har gjort ett aktivt liv möjligt. Men det var mycket vånda innan jag bestämde mig för operation, berättar Kåre Dahl.

Musikteaterns lokaler har kommit att bli något av ett andra hem för Kåre och hustrun Siw. Makarna fyller i övrigt år på samma dag, 22 augusti. En makarnas båda årliga flaggdagar. Kåre plockar då fram dubbelfanan, svensk på ena sidan, norsk på den andra. Andra flaggdagen är 17 maj, Norges nationaldag.

Siw och Kåre har levt nära framgångsrika uppsättningar som Teaterbåten, Trollkarlen från Oz och Josef. I Teaterbåten sjöng Kåre som gamle Joe klassikern Ol´Man River.

Men det är Åke Strömmers insatser för Borlänges kulturliv Kåre Dahl vill uppmärksamma.

- Jag tycker det är stor skam att inte Åke Strömmer redan fått kulturpriset. Inte bara skam. Det är skandal att han inte fått priset.

Körsång är en annan musikalisk verksamhet Kåre Dahl gärna och ofta ägnar sig åt. Kåre Dahl som nyligen, efter många år, lämnade Borlänge Kammarkör är numera med i Paradiskören, Tuna Drängar och Midnattskören. Han sjunger också gluntar.

Vid sidan av musik och teater finns intressen som geologi och golf.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons