Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Museum vill försöka rädda husen

Annons

Dalarnas museum har startat en räddningsaktion för Källfallet.

Genom att locka tyska familjer att köpa andelslägenheter vill man behålla de anrika arbetarbostäderna. Man hoppas nu att det inte är försent.

Efter en idé av byggnadsarkitekt Ann-Marie Gunnarsson har Örjan Hamrin vid Dalarnas museum varit i kontakt med arkitekt Kristoff Morger som numera bor i Rimbo, men varit verksam i Berlin. Morger har hjälpt museet att ta fram en broschyr om Källfallet. Syftet är att tyska familjer ska bli intresserade av att köpa en andelslägenhet på Källfallet.

- Jag har ett ganska hyggligt kontaktnät i Berlin och jag har jobbat med projekt för att saluföra bostäder i Tyskland tidigare, säger Morger.

Innan och om det blir aktuellt med tyska köpare måste fastigheterna förstås rustas. I dagsläget hoppas man på finansiärer för projektet. Kontakter ska tas med tyska banker och i augusti tror Morger att man har säkrare bild över hur det kommer att gå.

Beträffande vad som nu pågår, med vandalisering och inbrott, på Källfallet är både Örjan Hamrin och Kristoff Morger bestörta.

- Jag var där för ett par veckor sedan och vet att det brinner i knutarna. Det är viktigt att man stoppar vidare förfall, säger Hamrin.

- Jag såg att det varit inbrott, men inte att det bodde någon där.

Morger besökte Källfallet för en tid sedan och insåg då faran med ett tomt bostadsområde och påpekade för kommunen att området borde skyddas.

- Jag sa direkt att om ni inte vill att det ska vandaliseras totalt så måste ni kosta på att spika upp plywoodskivor för fönster och dörrar.

- Nu måste man snabbt täppa till för att det inte blir mer förstört, säger Morger.

PETRA HOLMLUND

Mer läsning

Annons