Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Museum kan tvingas flytta

Annons

- Det vore djupt, djupt tragiskt, säger Rolf Dahlström, Dalregementets siste överste och chef, som fortfarande några år efter nedläggningen är ordförande i regementets kamratförening, som driver museet.

Museet är inrymt i den gamla batteriverkstaden bakom B-kasernen på Dalregementet.

Och innehåller ovärderliga dokument, som en historisk del med kartor och berättelser och en materialdel, där man kan bese uniformer och annat från flydda regementsdagar.

Nu vill regementets kamratförening fylla på och göra museet bestående.

Försvarsmakten inser värdet av att bevara den hundraåriga regementstraditionen i Falun. Det gör Borlänge kommun också, som redan har intressen i sitt regementsmuseum i Rommehed.

Men Falu kommun har inte sagt vare sig ja eller nej att stötta museet på Dalregementet med årshyran på 60 000 kronor.

- Falun är positiv till att stötta museet i ord. Men inte i handling. Vi har hållit på i två år och förhandlat men något besked har vi inte fått, säger Dahlström, som numera bor i Gävle och som jobbar med att föreläsa om ledarskap.

Nu vill kamratföreningen ha besked.

- Ja, tåget står på perrongen. Vi är med, Borlänge är med. Vi hoppas verkligen att Falun vill stiga på också. Men gör man det inte har vi inget annat val än att flytta museet till Borlänge, säger Dahlström.

Det är Jan-Ola Nyström som arbetar med museet.

Han menar att det vore förskräckligt om inte museet fick vara kvar i Falun.

- 100 000 personer i Dalarna har gjort sin grundutbildning här på regementet. Många, många är givetvis intresserade av att se fragment av en regementsepok, som sträcker sig 400 år tillbaka i tiden, säger han.

Nyström tillhör Dalregementsgruppen, men arbetar mest med museet och den minnesbok om Dalregementet som beräknas vara klar under våren. I boken skriver Nyström om händelser på regementet under 100 år - och utrymme ges till de fem sista överstarna, där Rolf Dahlström blev den absolut siste.

PER MALMBERG

Mer läsning

Annons