Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Museiliv i skymundan

Annons

Falu kommun, Dalarnas Museum, Dalarnas Idrottsförbund och Idrottshistoriska Föreningen är de intressenter, som står bakom stiftelsen.

Sedan 1993 finns Dalarnas idrottsmuseum i skidstadiobyggnaden, vars tak är VIP-läktaren. Fastigheten ägs i dag av Svenska Skidförbundet.

Ytan som museet har att tillgå i dag är hälften så stor som den var från början.

-När Svenska Skidförbundet flyttade till Falun, så behövde de större lokaler efter ett tag, och det var museet som fick dela med sig, konstaterar Gunnar Axelsson.

De krympta ytorna gör att museet i dag inte kan utvecklas, såsom stiftelsen egentligen vill.

-Vi har ett mycket fint, historiskt material att visa upp, men mycket av det ligger nedpackat i lådor som vi har magasinerat, förklarar Gunnar Axelsson.

4000 besökare under ett helt år är naturligtvis inte mycket att skryta över.

Men så går du också snabbt genom museets utställningshall, där många av montrarna hängt med ett bra tag nu. Det står så pass tätt att det ger ett gyttrigt intryck.

En förnyelse känns faktiskt behövlig.

-Vi har en del nya saker på gång. Till hösten hoppas vi kunna presentera en utställning om Leksand. Även en utställning om Kallur-familjen har diskuterats, säger Krister Olsson, en plusjobbare med museet som sin arbetsplats.

Stiftelsen är medveten om att utvecklingen stannat av. För att ge den ny fart. så hoppas man få till en övervåning på museet.

-VIP-läktaren har ingen funktion i dag med tanke på att målet redan flyttades för ett par år sedan. Därmed skulle en övervåning kunna byggas, och vi för samtal med kommunen och skidförbundet om saken, säger Gunnar Axelsson och fortsätter:

-Med dubbelt så stor utställningsyta skulle vi kunna göra så mycket mer. Att bjuda på interaktivt material är ännu en sak vi vill satsa på. Mycket i dag handlar om upplevelse för en besökare av ett museum. Dit vill vi nå.

Förhoppningsvis kommer något att hända.

För museet har en viktig funktion att fylla i det historiska och traditionsrika idrottslivet i Dalarna.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons