Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Museet nedläggningshotat

Annons

- Vi håller på att packa ihop utställningen av keramik från Kina och ska sedan städa lokalerna, berättar vikarierande kultursekreteraren Giggi Karlestedt och Marie Dahlström-Karlsson.

200 000 kronor sparar Sellstedt på igenslagningen.

Personalen tror på Hammarbacken och kaféet, de vill ha utveckling i stället med samordning av alla aktiviteter runt Hammarbacken som Skuthamn, Akvariet, Herrgården och kanske ett framtida elmuseum i kraftverket.

- I snitt har det varit 100 besökare per dag på Hammarbacken. Hammarbacken är ett av få utflyktsmål, och många fritidsbarn kommer hit. Hammarbacken är Ludvikas kulturarv, tycker de.

- Man kan spara på olika sätt, man kan lyssna på personalen och då hade siktet varit 200, årsjubileumet 2005.

Hade Sellstedt lyssnat så hade verksamheten förlängts och inte begränsats från den 7 juni till den 17 augusti, då hade kök- och toaletter fixats så fiket kunde fungera med smedbakelser och annat. Det hade varit fler utställningar.

- Hammarbacken är fantastiskt, men brandmyndigheterna vill ha utrymningsvägar. Hade man satt upp en smidd spiraltrappa utanför byggnaden hade vi kunnat ha verksamhet och utställningar i fyra plan, musikaftnar, kalas och annat, säger Giggi Karlestedt, som menar att det då hade blivit mer intäkter. Fick Hammarbacken leva skulle hon ta initiativ till att starta ett Hammarbackens vänner.

- Men det viktigaste av allt är att politikerna på måndag inte sväljer allt med hull och hår utan att man verkligen diskuterar igenom vad man vill lägga pengarna på. Verksamheten, personalen eller på lokaler.

Giggi Karlestedt har jobbat 29 år i skolan, men denna sommar valde hon i stället för sommarlov att jobba som kultursekreterare.

- En fantastisk sommar. Högst sätter jag kulturfrukostarna, därefter Dan Anderssonveckan och så Hammarbacken, säger Giggi som också ifrågasätter vinsten med att halvera anslaget till Dan Anderssonveckan till 100 000 kronor.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons