Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Museer i motvind

Annons

I vårt land förekommer motgångar i museivärlden. Mögel bildades i Moderna museet i Stockholm. Telemuseum monteras ned av ekonomiska skäl och mögel finns kanske på Skansen. Stora föremålssamlingar i länsmuseerna väntar på teknisk föremålsvård. Pengarna är slut! Det är också känt, att ekonomiska svårigheter drabbar universitetets konservatorsutbildning i Göteborg! I detta läge invigs ett vackert konstmuseum i Leksand, med äldre, och rikskända konstnärer presenteras av en av projektledarna i SVT.

Det nya museet skapas utan avdelning för teknisk föremålsvård för hundratals gamla ömtåliga målningar med komplicerad materialsammansättning. Man tar rumsutrymme för att inrätta lekstuga för de yngsta i bygden i stället!

Detta blir en ovänlighet mot hela landet, som inte går att dölja bakom sköna kulisser med gullig barnavård och helig stiftelse.

Vi har fått ett bra pilotfall för riksantikvarien att presentera i riket för att förhindra att liknande respektlöshet upprepas mot de högt utbildade museiteknikerna.

John IngeIs

Mer läsning

Annons