Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Munkbo ångbryggeri har begärts i konkurs

Annons

Det är nästan på dagen fyra år sedan dåvarande Munkbo ångbryggeri försattes i konkurs. Nya intressenter tog över och ett halvår senare anställdes Jan Pettersson som VD.

Han har fungerat som det fram till i våras när han istället blev arbetande styrelseordförande.

För ett år sedan gick dotterbolaget Zeunerts i konkurs och det gjordes försök från Munkbo att rekonstruera verksamheten. Men så blev inte fallet och Munkbo blev ett slags legobryggeri som hade flera varumärken som kunder.

I våras var Jan Pettersson övertygad om att det skulle kunna finnas en plats för Munkbo på den svenska bryggerimarknaden.

Pettersson varnade dock för att alkoholskatterna i kombination med de nya införselreglerna skulle kunna slå ut många av de små bryggerierna.

- Vi har haft för små volymer och för låga priser och det hjälper inte att det går bra några månader på året, det måste finnas en långsiktig bärighet.

Han medger att det kan verka lite konstigt att begära bryggeriet i konkurs innan högsäsongen är avslutad.

- Det är den långsiktiga bärigheten som varit avgörande.

Norrbärke sparbank är en av de största kreditgivarna och på onsdagen gjorde bankledningen bedömningen att det inte skulle gå att driva bryggeriet med lönsamhet och samtliga krediter sades upp.

- Då återstår det inget annat än att lämna in konkursansökan.

Den är beslutad och en konkursförvaltare är utsedd. Personalen informerades under torsdagen och på fredagen ska konkursförvaltaren informera om hur han vill ha det i fortsättningen.

- Om det blir en rekonstruktion är oklart, men det finns i varje fall intressenter som vill driva bryggeriet vidare, säger Pettersson.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons