Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Munhälsa i fokus när RPG träffades

Annons

Programtiteln för måndagens RPG-träff var Tandvård för äldre.

Tandläkare Inger Wårdh från Västerås hade inbjudits för att informera och ge goda råd till åhörarna.

Egentligen handlade det om munhälsa för äldre, enligt Inger Wårdh, eftersom tänderna påverkas av eventuell obalans i munhålan.

Muntorrhet till exempel som kan komma som biverkning till mediciner, är något som kan ställa till problem, men råd gavs om hur man kan göra för att förbättra situationen.

Många andra tand- och munhåleproblem togs upp.

För länge sedan var tandvärk ett rikemansproblem, eftersom socker var en lyxvara. Inger Wårdh gav som exempel Gustav Vasa och Drottning Elisabeth I av England, som i senare tid konstaterats ha haft mycket dåliga tänder och säkert lidit av svår tandvärk.

Tand- och munvård hör till hälso- och sjukvård, men har på grund av tradition och statens ekonomiska planering ställts utanför hälso- och sjukvårdssystemet.WHO vill satsa på äldres tandvård, för att skapa bättre livskvalité. Många av våra äldre hade inte möjlighet att sköta sina tänder under sina barn- och ungdomsår och fick därför tandproblem.

RPG-träffens kaplan Jan Åberg framförde ett tack till Inger Wårdh för en intressant föreläsning. Han höll även en betraktelse om Kyndelsmässodagen.

I samlingen medverkade också Vasasångarna.

Vid nästa samling medverkar Per-Gunnar Svensson, Fors, i programmet "Läsarsånger i våra hjärtan".

Mer läsning

Annons