Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mumiens gåta fick sitt svar

Annons

Sedan man börjat nysta i mumiens historia har många pusselbitar fallit på plats. Kommunantikvarie Mats Perssons sommar har kommit att handla en hel del om Egypten, mumier - och doktor Prag.

Den "D:r Prag" som nämns på etiketten till montern som mumien förvarats i, visade sig efter viss efterforskning vara doktor Anders Johan Prag, född i Nås 1873, men Falubo sedan barnsben. Vilken relation han hade till Faluns högre allmänna läroverk har dock varit okänt, tills Mats Persson efter noggrann genomläsning av läroverkets gamla redogörelser fann svaret till gåtan.

I årsberättelsen från 1905/ 1906 nämns att mumien är en gåva från "läroverkets forne elev, Doktor A. Prag". Han studerade vid läroverket åren 1882-1891, men på den tiden bar han efternamnet Pettersson.

I går var doktorns barnbarn, Mårten Prag och Kerstin Glöckner, på besök i Falun för att själva få se mumien som deras farfar fört med sig från Egypten.

Mårten Prag, som bor i Örebro, har ärvt sin farfars dagboksanteckningar och brev. Det är en diger samling ögonvittnesskildringar från sekelskiftet, såväl från Dalarna som från vida världen.

Anders Johan Prag var marinläkare och det var som sådan han deltog i den expedition som lämnade Sverige på hösten 1905 och bland annat gjorde ett nedslag i Egypten. Med på resan var också prins Wilhelm, son till drottning Victoria och Gustaf V. Hela besättningen drabbades av tyfoidfeber under resan med Freja.

I några anteckningar uttrycker Anders Prag oron över att även "drottning Victorias älsklingsson" insjuknat, säger Mårten Prag, som till vardags jobbar som infektionsläkare.

Han har även tidigare intresserat sig för sin farfars bevarade skrifter, men efter att historien om mumien fått fart har även släktforskningen fått ny fyr.

I hans farfars anteckningar finns bland annat Prags tobaksfabriker i Falun och Nås dokumenterade, liksom Stor-Anders världsomspännande resor.

Det nämns även att doktorns bror Fritz ska ha varit den som förmedlat de historier som till stor del ligger till grund för Selma Lagerlöfs bok Jerusalem, om Nåsborna som utvandrade till "det heliga landet".

Mumiegåvan omnämns inte i de anteckningar Mårten Prag har läst. Men visst berättar hans farfar om de mumier han sett under resan i Egypten. Han beskriver hur de ser ut, hur de förvaras och vilket skick de verkar vara i.

Dessa detaljer är något som intresserar egyptologen Geoffrey Metz i Uppsala. Han menar att det är ytterst ovanligt att bakgrunden till hur en mumie hamnat i Sverige har kunnat kartläggas, som det nu har i fallet med mumien i Falun.

Geoffrey Metz, som under åtta års tid dokumenterat de mumiefynd som gjorts i Sverige, vill undersöka Falumumien.

- Nu vet vi att det är Falu kommun som äger den, och det känns bra. Jag tycker absolut att Geoffrey Metz ska få tillfälle att undersöka mumien, säger kommunantikvarie Mats Persson.

Han avslöjar att det finns planer på att ställa ut mumien, eventuellt i kombination med andra egyptiska föremål, i Falun under den kommande hösten.

- Jag tycker att den ska stanna i Falun eftersom den har donerats hit. Den har ett större utbildningsvärde här än i till exempel Stockholm, där det redan finns andra mumiefynd, säger Mårten Prag, och filmar sin farfars numera rikskända Egyptensouvenir, innan han drar vidare till Nås för att titta på familjens gamla tobaksfabrik.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons