Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mullrande mc-mässa - i kyrkan

Annons

Motorcykelmässan i Älvdalens kyrka blir en annorlunda upplevelse för kyrkobesökarna.

- Motorcyklarna får man lämna utanför, men såväl bön, som predikan och musik anpassas efter livet på motorcykeln, säger Heikki Kattilakoski.

- Att köra motorcykel är som livet självt, man lever här och nu på ett sätt som man borde göra mer i det vardagliga livet, berättar han. Mer av det ska han utveckla i gudstjänsten på söndag.

Om nu predikan och böner får en ovanlig utformning så blir det kanske ännu ovanligare med musiken, som kommer att utföras av Jut Johan Persson, trummor, Daniel Persson, bas, Ulf Berg och Roland Graaw, gitarr och Stefan Nykvist, sång. De kommer att framföra bland annat den kända Born to be wild och andra "häftiga" låtar. Och så blir det världspremiär för Psalm från Älvdals-åsen, i varje fall spelad på kyrkorgel och elgitarr.

Kyrkoherde Heikki Kattilakoski är en inbiten motorcyklist sedan många år och har tagit fram sin mc i mars. Ofta åker han upp emot ett par tusen mil varje barmarkssäsong.

Tillsammans med Åsa Berggren och Ingemar Martinsson åkte han häromåret till Island och med sin dotter Lotta till Lofoten. Tillsammans med sonen Jonas har han också gjort en Tysklandsresa på mc.

Men just nu planeras en riktig drömresa. Den 23 juni bär det av genom Europa, med färja till Marocko och sedan över Atlasbergen till Sahara, som han har längtat efter att besöka länge. Han åker alldeles ensam på denna långa resa.

- Men det blir inte ensamt, man träffar så många andra mc-människor då man är ute så här så det brukar vara väldigt roligt.

Hur länge han blir borta vet han inte riktigt just nu.

- Men jag börjar jobba igen den 26 juli, så då måste jag vara hemma, säger han.

Och så var det frågan om man får ta sin mc med sig till himlen?

- Jag tror inte den behövs där, det är nog andra värden som gäller där.

- Däremot vet jag att det finns både dragspel och fioler där så det blir mycket musik, säger han och skrattar. Sedan startar han sin motorcykel och drar iväg.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons