Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Muller kan vara frostsmällar

Annons

Bobo Eriksson i Hedemora hör till dem som har hört av sig med rapporter om fenomenet.

- Det låter som åska, men är inte något långdraget muller, säger Bobo Eriksson, som först trodde att ljudet kom från något byggnadsarbete inne i Hedemora.

- Jag märker det tydligt eftersom jag har en hund som är åskrädd. Hon reagerar direkt. Man får ett intryck av att det känns i kroppen, säger Bobo, som själv inte känt av några direkta skakningar.

Det har däremot flera personer i Västerbergslagen gjort. Där finns uppgifter om kraftiga skakningar som lett till misstankar om att det är jordbävningar som drabbat området.

Förklaringen finns i marken, men det är inte fråga om skalv eller jordbävning.

- Det handlar näppeligen om några jordskalv i den mening att det skulle vara jordbävningar, säger seismologen Reynir Bödvarsson vid seismologiska institutionen vid Uppsala universitet.

Bödvarsson tvivlar inte på att folk kan uppleva skakningar och dova ljud som jordbävningar.

- Jag kan lugna alla med att det handlar om något helt annat. I det här fallet förmodligen om jordsättningar till följd av extremt stora temperaturväxlingar i området.

- Vi brukar kalla det för frostsmällar. Det är när jordlagret närmast berget antingen värms upp eller kyls ned snabbt som detta fenomen inträffar, förklarar Bödvarsson.

Det kan röra sig om temperaturväxlingar på 30-40 grader från sträng kyla till stekande sol inom loppet av några timmar.

- Frostsmällar rapporteras alltid någon eller några gånger per år i landet. För tre år sedan hade Stockholm en stor förekomst av just frostsmällar, berättar seismolog Bödvarsson.

HARALD LOHSE/ CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons