Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mul- och klövsjuka i Storbritannien

Annons

Mul- och klövsjukan har konstaterats hos boskap i Surrey sydväst om London. Larmet får Storbritanniens premiärminister Gordon Brown att avbryta sin semester.

Storbritanniens miljö- och jordbruksdepartement (Defra) bekräftade på fredagskvällen att prover från en gård i Surrey visar att boskapen är smittad av den fruktade mul- och klövsjukan. Alla transporter av boskap är för tillfället förbjuden i landet, meddelar Defra.

Enligt Jordbruksverket berörs Sverige inte omedelbart av utbrottet.

Gordon Browns stab uppger för brittiska medier att premiärministern med anledning av larmet avbryter sin semester och håller i ett möte med regeringens krisgrupp Cobra.

"En skyddszon med tre kilometers radie och en övervakningszon med tio kilometers radie har upprättats" runt den drabbade gården utanför Guildford i Surrey, skriver Defra i ett pressmeddelande.

"All boskap på anläggningen kommer att avlivas".

Djur med symptom rapporterades till Defra i torsdags kväll. Redan då infördes preliminära restriktioner på gården och dessa utökades när provsvaren kom ett dygn senare.

Förutom Brown ilar även miljöminister Hilary Benn hem till London från semestern.

Defra förklarar att EU-kommissionen har informerats om mul- och klövutbrottet.

Sedan sjukdomsutbrottet 2001 i rasande fart spridit sig över hela Storbritannien nådde det även i begränsad omfattning Irland, Frankrike och Nederländerna. Då avlivades och brändes bara i Storbritannien fyra miljoner djur. Kostnaderna för utbrottet beräknades till över 100 miljarder kronor.

På en del håll i världen är den ytterst smittsamma sjukdomen ganska vanlig. Sverige har dock inte haft något fall sedan 60-talet.

Bengt Larsson, chef för djuravdelningens strategienhet på Jordbruksverket, säger till TT att Sverige i första skedet inte berörs av utbrottet av mul- och klövsjukan i Storbritannien.

TT: Finns det någon fara för människor?

TT: Importerar Sverige djur från Storbritannien?

TT

Mer läsning

Annons