Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mugabe lovar vända Zimbabwe

Annons

När Zimbabwes hårt kritiserade president Robert Mugabe öppnade landets parlament på tisdagen utlovade han fortsatt prisreglering samt beskyllde åter väst för att vilja destabilisera landet.

Den 83-årige före detta frihetshjälten är inriktad på att bli omvald i mars nästa år, trots utbredda anklagelser om att han bär skulden för att Zimbabwe nu är inne på sitt åttonde år av allt djupare ekonomisk kris.

Mugabe inledde med att säga att regeringen kämpade för att vända ekonomin som han sade var ett offer för sabotage från väst och inhemska motståndare.

I juni gav regeringen order om att priser på varor och tjänster skulle halveras, för att på så sätt få bukt med den skenande inflationen. Många producenter protesterade och menade att de då inte skulle kunna täcka sina egna kostnader. Många har stoppat sin produktion, vilket har lett till att butikshyllorna i Zimbabwe under de senaste veckorna i stort sett har tömts på mat.

En butiksinnehavare i staden Bulawayo säger till den brittiska tidningen The Daily Telegraph att 90 procent av det som fortfarande finns i hyllorna är oätligt.

I samband med prishalveringskampanjen sade Mugabe att de företag som misstänks profitera på situationen kommer att beslagtas och nationaliseras.

Under den nu inledda parlamentssessionen väntas Mugabe lägga fram ett lagförslag om nationalisering av utländska företag. Lagförslaget innebär att ombildningar, sammanslagningar och uppköp av företag endast godkänns om minst 51 procent av företaget går till "infödda zimbabwier". Som sådana räknas zimbabwier som utsatts för rasdiskriminering före självständigheten 1980, i praktiken endast svarta.

MDC-oppositionens generalsekreterare Tendai Biti menar att zimbabwier med rätta är tveksamma till nationalisering.

Allt fler flyr den desperata situationen i landet för att söka arbete i grannländerna. Minst tre miljoner zimbabwier tros finnas i Sydafrika och nu strömmar ungefär 3|000 ekonomiska flyktingar över gränsen till Sydafrika varje dag, skriver BBC.

Förre FN-chefen Kofi Annan beskrev i ett tal i Johannesburg i söndags situationen i Zimbabwe som en nedåtgående spiral som han sade var "oacceptabel och ohållbar".

TT

Mer läsning

Annons