Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mugabe kandidat ännu en gång?

Annons

Trots terrorstyre, brott mot mänskliga rättigheter och ekonomisk vanskötsel av närmast ofattbara mått är det inte omöjligt att Zimbabwes 83-årige president Robert Mugabe kan fortsätta sin grymma gärning i några år till.

Kollegerna i södra Afrika tycks i alla fall inte rå på honom.

De enades till sist om att uppmana omvärlden att häva alla sanktioner mot Zimbabwe, vilket trots Kikwetes uttalande var oväntat. Västvärlden har tvärtom krävt att grannländerna intar en tuffare _ inte mjäkigare _ attityd mot Zimbabwe.

Mötet gav dock Sydafrikas president Thabo Mbeki uppdraget att försöka få i gång en dialog mellan Mugabe och oppositionen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Förhoppningen i västvärlden, inom flera organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter och inte minst hos demokratiaktivister i Zimbabwe har annars varit att detta i sitt slag unika SADC-möte för en gångs skull skulle leda till ett ordentligt avståndstagande från Mugabes politik av Afrikas ledare.

Sådana krav väcktes också förgäves av bland andra den ansedda organisationen Human Rights Watch (HRW) och Amnesty International.

Kanske kommer det ändå att gå kalla kårar även längs de afrikanska statsmännens ryggrader om uppgifterna som AFP hade på torsdagen stämmer: att centralkommittén i Mugabes parti Zanu-PF tänker gå hans önskan till mötes och nominera honom inför nästa års presidentval.

Vad som kunde ha talat för ett avståndstagande från grannländerna var krass ekonomi. Zimbabwe ger kontinenten dåligt rykte _ och dåligt rykte är kostsamt och det sista stormakten Sydafrika vill ha när landet står värd för fotbolls-VM 2010.

Efter den blodiga misshandeln i Zimbabwe av demokratiaktivister, bland andra MDC-ledaren Morgan Tsvangirai, den 11 mars i år var oron stor i onsdags när kravallpolis stormade MDC:s högkvarter och grep Tsvangirai och ytterligare ett 60-tal personer. Flera av dessa frigavs senare under dagen, bland dem Tsvangirai. Men runt 35 personer hålls fortfarande av polisen, som påstår att man funnit stora vapengömmor av dynamit och handgranater hemma hos en hög MDC-företrädare; uppgiften tillbakavisas skarpt av MDC.

Nio av de gripna åtalades på torsdagen för vapenbrott.

TT

Mer läsning

Annons