Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MUF kritisk till höjd folkölsgräns

Annons

Av de 41 butiker i Falun som har tillstånd att sälja folköl har 38 valt att höja inköpsåldern till 20 år i samband med valborgsfirandet. Moderata ungdomsförbundet, MUF, har anmält dessa handlare för diskriminering. Förbundet menar att det rör sig om åldersdiskriminering eftersom det enligt lagen är tillåtet att handla folköl från 18 års ålder.

- Handlarna har valt att diskriminera 18-19-åringarna, säger Patrik Forslund, distriktsordförande i MUF.

Förbundets anmälan är skickad till diskrimineringsombudsmannen, DO.

- Vi kommer att titta på anmälan, men om det enbart handlar om ålder så kan vi inget göra. Vi har inget mandat att behandla åldersdiskriminering, säger Sonya Aho, pressansvarig hos DO.

I dagsläget finns inga lagar som gäller ålderdiskriminering. Frågor som rör vilka åldergränser som sätts för att få komma in på uteställen eller till vilka åldersgrupper som affärer väljer att sälja till kan inte behandlas av någon myndighet.

-Det pågår en utredning som väntas bli klar om ett år, tills den är klar har åldersdiskriminering lämnats utanför lagstiftningen, säger Sonya Aho.

Initiativet till att höja åldersgränsen på folköl har kommit från socialförvaltningen i Falu kommun och syftet är att minska tillgången på alkohol bland de yngre tonåringarna.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons