Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MR-grupp risar Kinas myndigheter

Annons

En av Kinas ledande grupper för mänskliga rättigheter levererar svidande kritik mot kinesiska myndigheter i en rapport som dokumenterar förföljelser av jurister, forskare och journalister.

Situationen för dem som försvarar de mänskliga rättigheterna i Kina fortsätter att försämras, heter det i rapporten, skriven av China Rights Defenders. Gruppen finns både i och utanför Kina och använder internet som nätverk för sin verksamhet.

Förföljelser, trakasserier och övervakning har tilltagit så att den personliga friheten hotas för folk som arbetar med mänskliga rättigheter, heter det.

Rapporten offentliggörs på årsdagen av den så kallade 4 maj-rörelsen från 1919 som var den första folkliga politiska rörelsen i det moderna Kina.

Rapporten har med en lista med namn på personer som utsatts för förföljelser eller som kastats i fängelse.

Författarna noterar dock att den ökade brutaliteten mot vanligt folk _ tvångsvräkningar, misshandel av folk som skrivit petitioner med mera _ ökat motståndslustan bland folk som normalt inte deltagit i oppositionella aktiviteter. Detta har också lett till att de oppositionella rörelserna har växt. Att det inhemska motståndet växer och i minskande grad är beroende av stöd från exilkineser ses också som en ljuspunkt.

TT

Mer läsning

Annons