Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mp utsatt för brott?

Annons

Vad var det som hände i vallokalerna under söndagen? Ann-Catrin Lofvars, Orsa, är ordförande för miljöpartiet i Dalarna:

- I 14 av 20 vallokaler som vi besökte i Ludvika kommun förekom oegentligheter. I några vallokaler hade miljöpartiets valsedel för landstingsvalet lagts under valsedlarna för sjukvårdspartiet (Folkkampanjen för sjukvården).

- I andra vallokaler så försvann våra valsedlar och i några så lades våra valsedlar i något hörn, berättar hon.

Lofvars fick personligen åka till Ludvika på söndagsförmiddagen efter att partikamrater larmat henne. Under dagen åkte sedan hon och distriktskassören Niklas Henriksson runt bland vallokalerna.

Miljöpartisterna beslutade att polisanmäla saken. Hos polisen i Ludvika ligger en anmälan som har fått rubriceringen egenmäktigt förfarande.

Från Folkkampanjen för sjukvården finns ännu ingen anmälan. Dess talesman, miljöpartisten Warren Willey, uppger dock att Folkkampanjen utsatts för liknande saker.

- Ute i vallokalerna visade det sig att Folkkampanjens valsedlar blivit undanskuffade och flyttade.

Både Lofvars och Willey betonar att de inte rört respektive partis valsedlar.

- Våra valarbetare upptäckte att Folkkampanjens valsedlar på en del ställen hade lagts över miljöpartiets. De ringde mig och frågade hur de skulle göra och jag instruerade dom att överhuvud taget inte röra valsedlarna, säger Willey.

Ann-Catrin Lofvars:

- Vi har absolut inte rört deras valsedlar.

Tjafset kring valsedlarna har också aktualiserat frågan om Willey och andra miljöpartister i Ludvika som stöttat Folkkampanjen, kan vara kvar i miljöpartiet.

- Man kan inte både äta kakan och behålla den. Nu måste Willey och dom andra bestämma sig. Folk måste få veta var dom hör hemma. Bestämmer dom sig inte för att tillhöra det ena eller andra partiet kommer vi att vidta de åtgärder som krävs, understryker Lofvars.

Warren Willey anser att miljöpartiet uppträtt för mjäkigt i landstingspolitiken. Han ångrar inte engagemanget i Folkkampanjen.

- Vi står för det vi har gjort. Det är möjligt att frågan om vår framtid i miljöpartiet blir en sak för partistyrelsen. Vi är beredda att försvara oss.

- Vi är inte intresserade av att fortsätta som en del i miljöpartiet Dalarna. Vi är redan i princip uteslutna ur miljöpartiet i länet men inte ur partiet på riksnivå.

Ann-Catrin Lofvars förklarar att daladistriktet får anledning att omedelbart ta i tu med Willey och kompani.

- Det som inträffade i Ludvikaområdet kan ha påverkat vårt valresultat.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons