Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP-toppar vill blocka ut SD

/
  • Ann-Catrin Lofvars kommer inte att acceptera någon form av inflytande från Sverigedemokraterna. Foto: Anna Klintasp/Arkiv

Annons

Bäst av allt för MP är förstås en rödgrön majoritetsregering. Näst bäst ett samarbete med Centerpartiet eller Folkpartiet.

Men hur ställer sig MP i ett skarpt läge när Sverige den 20 september vaknar upp till insikten om landet råkat i ett oklart parlamentariskt läge med ett främlingsfientligt parti i en vågmästarroll?

Svenska Dagbladet har känt samtliga regionala partitoppar på pulsen och bilden är entydig: MP ska verka för en stabil majoritet i riksdagen även om priset är ett samarbete med alliansen på regeringsnivå.

- Jag personligen och många med mig kommer inte att acceptera någon form av inflytande från Sverigedemokraterna. Definitivt inte. Det är prio ett för många av oss ska du veta, säger Ann-Catrin Lofvars, Dalarna, till SvD.

Miljöpartiets två språkrör har uteslutit ett samarbete med Moderaterna. Men ingen av de uppringda regionordförandena utesluter tanken på ett samarbete med M. Samtidigt understryker de att MP aldrig får bli blott ett stödparti utan måste få inflytande i en gemensam politik på ett eller annat sätt.

De flesta regionordförandena varken kan eller vill inte precisera hur ett sådant samarbete skulle se ut.

– Det är en luddig fråga och rent hypotetiskt säger Magnus Johansson, sammankallande i MP:s partistyrelse, till TT.

– Statsminister Reinfeldt har tydligt deklarerat att han kan tänka sig att sitta kvar i en minoritetsregering med indirekt stöd av Sverigedemokraterna. (TT)

Mer läsning

Annons