Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mp planerar för maktskifte

Annons

Målet för miljöpartiet är en ny rödgrön koalitionsregering efter valet 2010.

Helst ska den bara bestå av miljöpartister och socialdemokrater.

Senast ett år före valet måste det finnas en avsiktsförklaring i regeringsfrågan, enligt miljöpartiets nyss antagna politiska strategi för mandatperioden 2006_2010.

Enligt strategin söker partiet i första hand en majoritet bestående av mp och s.

Ett annat alternativ vore att samarbeta med något av mittenpartierna, men det förutsätter att alliansen först kollapsar.

Klimatfrågan, antidiskriminering och jämställdhet hamnar högst upp på partiets sakpolitiska dagordning. Men mp vill också höras mer i frågor som rör småföretag, folkhälsa och skola.

Och eftersom partiet tycker att folkpartiet glider längre och längre bort från socialliberalismen, ser mp en chans att profilera sig starkare där.

De första två åren i opposition ska ägnas åt att utveckla och stärka den egna politiken. Under de åtta år som s, v och mp samarbetade handlade mycket om att nå kompromisser i olika frågor. Nu har partiet möjlighet att visa mer tydligt var det står.

Senast i mitten av mandatperioden måste sonderingar vara i gång om att bilda en rödgrön koalitionsregering vid ett regeringsskifte 2010, enligt strategin. Därefter kommer sannolikt mycket av arbetet att handla om samarbete och att agera tillsammans med andra partier, tror miljöpartiet.

TT

Mer läsning

Annons