Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mötte varg i skogen

Annons

Sara kommer från Östanvik och har sedan hon var sex år varit med sin pappa under jakten. Hon får inte börja jaga förrän hon fyllt 18 år men redan i vinter ska Sara ta sin jägarexamen.

- Jag har varit intresserad av jakt länge och jag lär mig mycket om naturen och djuren när jag är ute i skogen, berättar Sara.

I lördags var Sara ute med sin pappas jaktlag i Östanvik. Saras gråhund Ronja hade varit borta nästan tre timmar och laget fick ingen kontakt med hunden via pejlingsutrustningen. Vid lunchtid när jaktposterna skulle flytta till andra positioner kom Ronja gående efter vägen.

- Min pappa och jag tog hunden och gick ut i skogen. När vi gått cirka 500 meter mötte vi vargen. Vargen var gul-grå och stor. Den gick parallellt med oss, på andra sidan en dal. Vi kom väldigt nära vargen, men för min egen del var jag inte rädd. Det är roligt att se olika djur, men när Ronja började jaga vargen blev jag jätterädd, säger Sara.

- Ronja försvann efter vargen. Vi såg varken hunden eller vargen. Då sköt pappa två varningsskott i luften för att skrämma vargen. Kort därefter kom Ronja tillbaka.

- Just där är vi ute och jagar och jag brukar också rida där. Nu kommer jag att undvika platsen. Det känns obehagligt, men det finns andra ställen att rida och jaga på. Vargen kan inte hindra mig.

Oron för hunden är värst, tycker Sara, och hur hästen kan reagera om hon skulle möta en varg när hon rider.

Samma dag på en av de andra jaktposterna satt en av jaktlagets medlemmar.

- När han satt på jaktposten kom en vargunge, en valp förbi. Den passerade och försvann in i skogen, berättar Sara i jaktlaget från Östanvik som hade två vargmöten på samma dag.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons