Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mötte fem vargar vid Grävlingberget

Annons

- Jag var ute och reglerade vattnet i dammar och körde med en skoter. Plötsligt fick jag syn på fem vargar och jag var väl bara en 20 till 40 meter från dem, berättar Hellgren, som personligen inte är någon så kallad vargälskare.

- De stod och slog med öronen men jag stannade aldrig för att se hur de skulle bära sig åt. I stället körde jag från platsen för allt var tygen höll. Inte fan vill jag vara så nära vargar även om de såg ut att vara mätta, fortsätter han.

Under flykten från vargflocken lade Hellgren märke till att det fanns en hel del vargspillning i omgivningen.

- Och den var full av älghår så de hade säkert tagit en älg och ätit upp den.

En förklaring till det nära vargmötet kan vara att Hellgren färdades på en skoter. Mycket talar nämligen för att avgaserna hade en förvillande effekt på vargarnas väderkorn och att de därmed inte kände vittringen av människa.

Med anledning av vargmötet på Grävlingberget har tidningen kontaktat kände vargspåraren Göran Jansson i Fredriksberg. Han har hittills inte fått några indikationer på att det skulle finnas en vargfamilj på skogarna mellan Sunnansjö och Fredriksberg.

- Det är svårt för mig att kommentera det här. Om jag ska kunna tillföra något måste jag först åka ut och spana av hela området. Det är ju stora skogar och därmed svårt att veta allt vad som händer och sker.

Enligt Jansson är det inte längre så vargrikt i de aktuella markerna.

Vad som med bestämdhet kan konstateras är att en märkt hane hävdar ett mycket stort revir som även sträcker sig ned mot Kopparbergstrakten i söder och upp till Lindesnäs i norr.

En annan ensamvarg har spårats väster och norr om reviret och vidare finns uppgifter om en varg som ska ha vistats i trakten av Stensbo.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons