Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mottagningar stängs

Annons

Enligt beslutet stängs mottagningen i Slätta senast den 1 oktober i år. Mottagningen i Enviken stängs den sista december i år.

Kohlström har fått i uppdrag av PRO och intresseföreningen i Enviken att fortsätta driva frågan.

- Vi kan inte ställa upp på det här beslutet. Vi kräver att frågan omprövas, och att frågan förs upp i landstingsstyrelsen så vi får en politiskt behandling. Detta är ju en politisk fråga i högsta grad, säger Kohlström.

Han pekar på flera skäl till varför det är fel att stänga mottagningen i Enviken:

4 Det blir mycket bökigare för folk att ta sig till mottagningen. För ett enkelt blodtryck eller ett mindre prov måste man åka till Svärdsjö. Det innebär en resa på 13 kilometer från Rönndalen och två mil från övriga områden.

- Dessutom är det väldigt dålig busstrafik mellan Enviken och Svärdsjö. Det kan bli lång väntan för att planera in busstiderna. Gamla människor som tvingas gå från bussen till vårdcentralen i Svärdsjö i ruskväder. Alla föräldrar med små barn som ska på kontroll, och som kanske bara har en bil. De tvingas försöka anpassa sig till de dåliga busstiderna och försöka passa in det med mattider exempelvis, säger Kohlström.

4 Det blir mer resande för distriktssköterskorna.

- Hemtjänsten i Enviken är ju beroende av distriktssköterskan och undersköterskorna, som kommer att få längre att åka. När hemvården ska utökas innebär det ännu fler och längre resor.

4 Ännu ett hårt slag mot Enviken.

- Folk här upplever att det ena efter det andra i vår socken försvinner. Servicen blir bara sämre och sämre.

Därför har Kohlström inte bara skrivit brev till landstingsrådet Alf Johansson, utan även till kommunalrådet i Falun, Jonny Gahnshag.

- Man kan ju fundera på om politikerna tar oss här ute på allvar längre. Det känns inte så. Men vi ger oss inte så lätt. Vi kommer att fortsätta att kämpa, säger Kohlström.

Han är också besviken på att beslutet fattats utan att närsjukvårdschef Lisbeth Isaksson gick igenom konsekvensbeskrivningen på ett nytt möte i En-viken.

- På förra mötet uppfattade vi det som att ett nytt möte skulle hållas innan beslut skulle fattas. Stängningen ska ju inte ske förrän till årsskiftet, så det borde ha funnits tid till det.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons