Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motstånd mot storlän i fp

Annons

Även i folkpartiet växer motståndet mot att införa storregioner i Sverige.

Bland andra flera riksdagsledamöter vill att partiet säger nej till förslaget.

De skriver i en motion till folkpartiets kongress, landsmötet, att med storregioner så blir det "byråkratin som växer, inte demokratin".

Han är en av 16 som undertecknat motionen. Bland dem finns förutom fyra riksdagsledamöter också två ordföranden för partidistrikt och flera kommunpolitiker.

Den så kallade ansvarsutredningen föreslog i vintras att dagens län och landsting ska slås samman i mellan sex och nio regionkommuner. Redan 2010 ska en stor del av reformen vara klar.

Alla partiers representanter i utredningen stod bakom förslaget. Folkpartiet har dock ännu inte en formell partilinje i frågan, även om det, enligt Krantz, finns "välvilliga" skrivningar om storregioner i partiprogrammet. Han menar att det nu är dags för en rejäl diskussion på landsmötet i september, eftersom det finns ett konkret förslag att ta ställning till.

Även inom moderaterna så är motståndet stort. I onsdags uttalade sig partiledaren, statsminister Fredrik Reinfeldt, negativt om förslaget. Moderaterna ska ta ställning vid sin partistämma i höst.

Ansvarsutredningens förslag är för närvarande ute på remiss. Över 500 kommuner, landsting, myndigheter och organisationer ska yttra sig före den 21 september.

TT

Mer läsning

Annons