Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motioner ger resultat - saltet ska minskas

Annons

- Det är glädjande att flera centermotioner till riksdagen med krav om mindre salt på vägarna nu gett genomslag, säger Karl-Erik Finnäs, centerpartist i Stora Skedvi.

Stora Skedvi är en av de bygder där problemet med saltning av vägar konkret synts. Privata vattentäkter efter väg 266 har drabbats av klart höjda halter av salt i vattnet och där ett samband finns mellan vägsaltet och saltet i vattnet.

- Det är viktigt att Vägverket nu ser sig om efter andra sätt att bekämpa halkan än att använda salt. Vattnet är en för viktig sak för att vi ska förstöra det, säger Finnäs.

Hans uttalanden görs med tanke på att riksdagens trafikutskott nyligen gått flera centermotioner till mötes och tydligt skärper hållningen mot vägsaltet.

- Det här är något av ett genombrott i arbetet för att minska salter på våra vägar. Vägverket får en mycket tydlig signal om att arbetet för att få bort saltet måste skärpas och användningen minimeras, framhåller Sven Berg-ström, centerpartiets ledamot i trafikutskottet, i ett pressmeddelande.

Han framhåller även att Vägverket måste anstränga sig för att hitta andra sätt att bekämpa halkan och här pågår redan omfattande arbete med forskning och utveckling för att ta fram alternativa miljövänliga metoder som kan bidra till fortsatt hög trafiksäkerhet.

Bland de centerpartister som motionerat till riksdagen om vägsaltet finns dalariksdagsmannen Kenneth Johansson.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons