Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motion och glad samvaro

Annons

Visst ger motion ökat välbefinnande. Men motion kan också stimulera humöret. Eller vad sägs om dagliga långpromenader i kombination med många och befriande skratt?

Vardag som helgdag startar långpromenaderna utanför det hyreshus vid Vasagatan i Borlänge där Karl-Gösta Sälgström bott sedan 1974. Härifrån började Karl-Gösta för ett tjugotal år sedan gå långpromenader tillsammans med hustrun Monica.

Ofta med distansen Sportfältet runt och tillbaka till bostaden. Uppmätt till exakt 5 195 meter.

- Monica och jag diskuterade aldrig om vi skulle gå. Bara när. Skulle vi åka bort kunde vi gå upp tidigt på morgonen för att hinna med vår promenad. Den dagliga motionen blev väldigt viktigt för oss, berättar Karl-Gösta som blev änkling för två år sedan då hans Monica avled, svårt cancersjuk.

Karl-Gösta Sälgström som numera är pensionär, efter lång journalistisk verksamhet hos Dala- Demokraten i Borlänge, har fortsatt med de dagliga långpromenaderna. I ur och skur, påpekar Karl-Gösta själv.

Promenerar gör han tillsammans med goda vänner som också de uppskattar regelbunden motion. De som vill följa med möter upp till start från Vasagatan eller ansluter under promenaden. Häromdagen var det sex motionsentusiaster som gick Sportfältet runt. Att solen börjat steka redan tidigt på förmiddagen påverkade inte det goda humöret i motionsgänget. Som vanligt lockade snabba repliker och goda historier till många skratt.

- Vi får lite extra fart på lungorna genom att vi får skratta så mycket, påpekar pensionerade kriminalinspektören Anders Jobs som deltar flitigt i långpromenaderna.

- Motion är viktigt och vi har alltid roligt, påpekar Lennart Hammerin, fortfarande verksam som konsult mot stålindustrin i främst Sverige och Finland. Lennart åker från stugan i Nedre Valsan för de dagliga promenaderna med gänget.

Övriga deltagare denna gång var Lennart Karlsson, pensionerad plåtslagare och egen företagare, Rolf Malmgren, pensionerad järnvägstjänsteman och Karl- Erik Frieberg som under sin yrkesverksamma tid arbetade på Folkebolagen.

Det är inte bara umgänget i motionsgänget som är avspänt. Här finns också en inställning till detta med skor och övrig utrustning som är nog så avspänd. Skor ska vara bekväma. Punkt slut. Som de skor, modell lite finare skor, Karl-Gösta Sälgström valt att promenera i. Helt enkelt för att hans fötter ska trivas och hålla för fler långa promenader. De promenader under vilka humor alltid är ett viktigt inslag och som vintertid brukar samla tio - elva deltagare.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons