Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motion kan ge kontroll på Falubornas hälsa

Annons

Mellan 95-98 hade Landstingsförbundet och Svenska kommunförbudet folkhälsofrågorna i fokus. Försöksprojekt genomfördes då i vissa kommuner med olika typer av HKB från enkla checklistor till mycket omfattande konsekvensbeskrivningar hur de politiska besluten påverkade människors hälsa och sociala miljö. När en utvärdering genomfördes härom året visade det sig dock att få försökskommuner använder HKB rutinmässigt.

Miljökontoret har nu tittat närmare på möjligheterna att införa HKB i Falu kommun. Det som talar för att Falun ska vidareutveckla arbetet med HKB är att kommunen har en plattform för folkhälsoarbetet som medlem i det nationella Healthy Cities-nätverket.

Det finns dock en rad frågor som först måste besvaras innan kommunen beslutar sig för att införa HKB. Till exempel hur ambitiöst ska egentligen verktyget vara? Och bör HKB samordnas med andra analysverktyg som handikapp- och barnchecklista?

- Det är inte bara att säga ja, utan vi måste fundera på hur den ska fungera i praktiken, säger Kristina Harsbo, miljöchef.

I går bestämde sig också miljönämnden för att gå på den linjen. Miljönämnden beslutade att föreslå kommunstyrelsen och kommunfullmäktige att låta miljökontoret fortsätta undersöka förutsättningarna att utveckla HKB.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons